FlatPress My FlatPress blog FlatPress Admin 2018 2018-12-13T13:13:48+00:00 Admin ~/ Bogbladsstek i ugn. ca 1,6 kg ~/?x=entry:entry180303-103310 2018-03-03T10:33:10+00:00 2018-03-03T10:33:10+00:00

DSC_4429.jpg

Hade en bogbladsstek som skulle in i ugnen för att gotta sig där i några timmar ca 2,5-3 timmar blev det faktiskt. Var lite osäker på om jag skulle ha den i gryta, på galler i ugn eller stekpåse.. men valde att lägga den på en stor bit folie direkt på en ugnsplåt. Det var en stor rackare så den rymdes inte i min stekgryta. När jag lagt den på foliet började det kladdiga. Att smeta in massa kryddor och smakämnen.

Man kan först röra ihop en smet/röra i en kopp eller dyl och pensla på detta om man inte vill bli kladdig, men det är en skön känsla också att få jobba lite med händerna så jag valde att hälla på olja över steken och sen (stackars burkar) öppnade jag den ena efter den andra med oljiga händer och smetade in detta runt om. Det var både starka kryddor och milda kryddor i en salig blandning, men jag avslutade med timjan som jag tyckte borde höra till.

DSC_4456.jpg
Därefter hackade jag morot, krossade en stor vitlök och skivade ett äpple grovt som jag placerade fint runt steken. Här kan man ta vad man har hemma egentligen. Jag har också provat med palsternacka, äpple, vitlök, lök, selleri, paprika runt om som också gav god sky. Vek upp kanterna lite på foliet och blandade ihop en vätska på lite vatten, buljong, Coca cola, cognac, vitt vin och hällde detta runt steken. Efter detta var det dags att vika upp foliet så det blev nästan stängt så när som på en liten lucka upptill. In i ugnen på 175 gr och där planerade jag att den skulle stå tills jag fått lite annat gjort. 

DSC_4453.jpg
Sen var det dags att sätta in en plåt med rotsaker för ugnsbakning. Då var dessutom steken nästan klar och fick ligga inlindad i foliet ett tag. Jag hade varit där och spätt med lite extra vätska då och då så det inte skulle bli torrt. Ställde mig och skalade och skivade lite olika saker som kålrot, morot, selleri, palsternacka, lök, spetspaprika och potatis. Kryddade med knorrs aromatkrydda, lite grillkrydda och timjan. Blandade runt med lite olja igen och in i ugnen med detta.

Skyn låg kvar i foliet så jag lyfte ur steken och silade skyn ner i en kastrull och smakade på den och oj vad god den var! Tillsatte lite matlagningsgrädde och colloritsoya för färgens skull, redning och lite lite salt. Klart!

DSC_4464.jpg

Detta serverades med äppelmos och gurka och ugnsbakade rotsaker förstås!
Köttet lossnade fint från benen och smakade gudomligt!

Laxlåda 2-3 port ~/?x=entry:entry171125-140634 2017-11-25T14:06:34+00:00 2017-11-25T14:06:34+00:00

Skulle kopiera in från min andra blogg ett recept som liknar Tonfisklådan/gratängen men med lite andra ingredienser, men det gick inte så bra. Ska försöka länka istället: Laxlåda/gratäng av KulinariskaPersson

Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader ~/?x=entry:entry171120-120338 2017-11-20T12:03:38+00:00 2017-11-20T12:03:38+00:00

DSC_4031.jpgDSC_3982.jpg
DSC_3998.jpg
Jäst 25 g knappt 1 msk torrjäst 
Margarin 40 g
Lättmjölk 2,8 dl
Sötningsmedel 0,5 dl
Saffran 1 pkt
Xante päronkonjak 1 tsk
1 tsk strösocker
DSC_3986.jpgÄgg litet söndervispat
Youghurtkvarg päron/vanilj
Mjöl ca 7 dl
DSC_4001.jpg
Fyllning

Margarin, strösocker, vaniljsocker & Riven mandelmassa ca 150 g

Smält margarinet i en kastrull. (Lägg DSC_3989.jpgsaffran, en nypa socker & ev lite cognac i en mortel och mortla sönder saffranen) alternativt lägg saffranen i matfettet och låt detta fräsa med nga sekunder och tillsätt sen mjölken.

Morteln, om den används, “sköljs” ur med mjölken så kommer all saffran med.
DSC_4005.jpg

Mät upp mjölet i ett mått, men spar lite till utbakningen, och tillsätt torrjästen direkt i mjölet. Om färsk jäst används läggs detta i bunken som ska användas.

Lägg sötningsmedel i bunken och youghurtkvarg tillsätt sen mjölkblandningen. Vispa upp ägget och lägg i även detta och rör om.

Arbeta in mjölet till en smidig och blank deg. Kan vara lite åt det lösare hållet. Låt jäsa i 30 min.

Ta upp degen på bakbordet och knåda till den lite och kavla sen ut en rektangulär platta ca 0,7 mm tjock och bred på margarin, strösocker och lite vaniljsocker efter tycke och smak. Riv mandelmassa direkt på med hjälp av ett rivjärn på grova sidan. Det är mycket gott!
DSC_4023.jpg
Rulla sen ihop den från långsidan till en lång rulle alt till två kortare. Klipp flikar som läggs omväxlande till höger och vänster. Lägg den/dem på pappersklädd bakplåt. Låt jäsa i 30 min under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda ca 20 min ca. Låt sen svalna på galler under duk.

                ________________________________________________________________________

Gratinerad Tonfisklåda 3-4 port ~/?x=entry:entry171120-114843 2017-11-20T11:48:43+00:00 2017-11-20T11:48:43+00:00

DSC_4027.jpgDSC_4011.jpg
Tonfisk 1 brk
Ägg 3 st hårdkokta
Potatis kokt 3 st
Grädde 2 dl
Potatismjöl 2 tsk
Dill fryst 1-1,5 dl
Ost riven cheddar/mozarella

Sätt ugnen på 250 grader.

Låt tonfisken rinna av. Skala potatisen och Äggen och skär dessa i skivor.DSC_4017.jpg

Vispa grädden. Tillsätt potatismjöl och dill. Snåla inte på dillen.

Lägg potatisen i en smord låg form. Lägg tonfisken ovanpå potatisen och äggen över detta.

Häll gräddblandningen över allt och sist riven ost.

Gratinera rätten i ca 10 min.
DSC_4018.jpg
DSC_4021.jpg                ___________________________________________________________________________

Soppa fylld med mycket eller lite smak av chili. 2-3 port ~/?x=entry:entry171116-201141 2017-11-16T20:11:41+00:00 2017-11-16T20:11:41+00:00

DSC_3950.jpg
DSC_3952.jpg
Morot 2,5 st
Potatis 1 st
Palsternacka 1 st liten
Röd Lök halv
Paprika röd 1/4 del
Vitlök 1 klyfta
Vitt matlagningsvin ca 1 dl
Grön Chili 1 msk ca
Röd Chili 1 msk ca
Persilja 1-2 tsk
Ingefära 1 mskDSC_3954.jpg
Basilika 1-2 tsk
Grädde ca 1-1,5 dl
Creme fraiche 1- 1,5 dl
Hönsbuljong 1 tärning
Grönsaksbuljong 1-2 tsk pulver
Hummerfond ca 1 msk
Vatten 2 - 3 dl

Hacka alla grönsaker och rotfrukter i mindre bitar och tillsätt sen alla ingredienser utom grädde och creme fraiche, i en kastrull och koka under lock tills rotfrukterna är mjuka. Mixa med mixerstav och smaksätt ev lite extra med buljong/fond. Tillsätt grädde och creme fraiche till önskad konsistens och smak.
Servera med en rostad brödskiva med smör och vitlök. Ev lite hårdstekta baconbitar.

DSC_3961.jpg
           ____________________________________________________________________________