Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Senaste 5 uppgifter

  • Bogbladsstek i ugn. ca 1,6 kg
  • Laxlåda 2-3 port
  • Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader
  • Gratinerad Tonfisklåda 3-4 port
  • Soppa fylld med mycket eller lite smak av chili. 2-3 port

Kategorier

2017-11-20

Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader

DSC_4031.jpgDSC_3982.jpg
DSC_3998.jpg
Jäst 25 g knappt 1 msk torrjäst 
Margarin 40 g
Lättmjölk 2,8 dl
Sötningsmedel 0,5 dl
Saffran 1 pkt
Xante päronkonjak 1 tsk
1 tsk strösocker
DSC_3986.jpgÄgg litet söndervispat
Youghurtkvarg päron/vanilj
Mjöl ca 7 dl
DSC_4001.jpg
Fyllning

Margarin, strösocker, vaniljsocker & Riven mandelmassa ca 150 g

Smält margarinet i en kastrull. (Lägg DSC_3989.jpgsaffran, en nypa socker & ev lite cognac i en mortel och mortla sönder saffranen) alternativt lägg saffranen i matfettet och låt detta fräsa med nga sekunder och tillsätt sen mjölken.

Morteln, om den används, “sköljs” ur med mjölken så kommer all saffran med.
DSC_4005.jpg

Mät upp mjölet i ett mått, men spar lite till utbakningen, och tillsätt torrjästen direkt i mjölet. Om färsk jäst används läggs detta i bunken som ska användas.

Lägg sötningsmedel i bunken och youghurtkvarg tillsätt sen mjölkblandningen. Vispa upp ägget och lägg i även detta och rör om.

Arbeta in mjölet till en smidig och blank deg. Kan vara lite åt det lösare hållet. Låt jäsa i 30 min.

Ta upp degen på bakbordet och knåda till den lite och kavla sen ut en rektangulär platta ca 0,7 mm tjock och bred på margarin, strösocker och lite vaniljsocker efter tycke och smak. Riv mandelmassa direkt på med hjälp av ett rivjärn på grova sidan. Det är mycket gott!
DSC_4023.jpg
Rulla sen ihop den från långsidan till en lång rulle alt till två kortare. Klipp flikar som läggs omväxlande till höger och vänster. Lägg den/dem på pappersklädd bakplåt. Låt jäsa i 30 min under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda ca 20 min ca. Låt sen svalna på galler under duk.

                ________________________________________________________________________

Admin - 12:03:38 @ Recept | Lägg till kommentar