Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Senaste 5 uppgifter

  • Bogbladsstek i ugn. ca 1,6 kg
  • Laxlåda 2-3 port
  • Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader
  • Gratinerad Tonfisklåda 3-4 port
  • Soppa fylld med mycket eller lite smak av chili. 2-3 port

2017-09-29

Såsen blev så god att det kanske kan bli en soppa..

I går gjorde jag en rätt på kyckling, Bäbisbitar av kyckling med grönpepparsås & ris , där såsen blev så god att jag tror den är ämnad för en soppa också. Nu har jag i och med detta 2 soppor att göra, men bara ytterst lite tid.

Dessutom ska jag hämta mitt paket som jag fått från Matsmart , https://track.adtraction.com/t/t?a=1136290811&as=1199036362&t=2&tk=1 , med flera matvaror som jag kan hitta på nya recept av förhoppningsvis.

Det är verkligen billigt hos Matsmart och bra mat. Det går att hitta billigt även med ett sista förbrukningsdatum långt fram. Ibland är det ju bara förpackningen som ändrats, men innehållet är i tipp topp! Sen vet väl nästan alla idag att bäst före datum är lagda med en god marginal för att slippa riskera massa extra arbete med allt vad det innebär.

Så var inte rädda att prova. Väljer man att få hem det till dörren kostar det bara drygt 50 kr mer än att ta det till ett utlämningsställe och få riskera att bära hem allt själv..

Så 50 kr extra för att få det till mig blir billigare och bättre på alla sätt då jag bor utanför stan.

                 _________________________________________________________________________

Admin - 08:20:04 @ Recept, Tips, Matprat | Lägg till kommentar

2017-09-28

Bäbisbitar av kyckling med grönpepparsås & ris.

DSC_3115.jpg

Bäbisbitar av kyckling med grönpepparsås & ris. ca 2 port.

1 stor kycklingfilé
1-2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 hönsbuljong tärning
1-1,5 tsk senap
1-2 tsk grönpeppar (krossad och finfördelad i mortel)
salt, vitpeppar & grönpeppar till kryddning på kycklingbitarna vid stekningen.
ev lite vatten för att späda med om det blir för tjockt.

Ris

Skär kycklingfilén i små bäbisbitar och bryn dessa. Krydda med salt, vitpeppar & grönpeppar (hela korn som krossas i mortel). 

När kycklingen börjar bli klar tillsätts purjolök som får bryna med en stund.

Tillsätt grädde, creme fraiche, buljongtärning, senap, mer grönpeppar. Låt detta koka ihop en stund och späd med vatten eller mer grädde om det blir för tjockt. 

(Om man inte vill att kycklingen ska ligga i såsen vid servering så ta upp den bara och gör sen i övrigt på samma sätt.)

Smaka av och tillsätt ev mer kryddor om så önskas.

Servera till ris, pasta eller potatis.

Apelsinjuice tycker jag är gott till.

DSC_3119.jpg

              _________________________________________________________________________

Admin - 16:28:16 @ Recept | Lägg till kommentar

2017-09-27

Obs! ändring i receptet: Perssons överraskningskaka

Jag har varit in och ändrat lite i receptet perssons överraskningskaka.

Jag skrev 1 dl grädde i glasyr/topping ingredienserna, men det är nog lite mycket..en aning mindre mellan 0,5-0,75 dl räcker. Annars framträder inte konjak/likör smaken så mycket.

Förlåt för min klantighet, men ibland när jag provar mig fram i tillagningen kan jag missa att skriva upp ordentligt och då går jag på minnet som numera sviktar lite.. Hoppas inte detta ställde till det för ngn? / Marina

Admin - 10:37:19 @ Recept, Matprat | Lägg till kommentar

2017-09-26

Perssons överraskningskaka

DSC_3095.jpg

Perssons överraskningskaka

1 ägg
1,25 dl socker
50-75 g smält smör
1,5 dl mjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk

Glasyr/Topping

0,5-0,75 dl grädde
0,5 dl päronlikör (xante)
75 g choklad
1 tsk smör

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda runt med gaffel.

Smält margarin och låt svalna lite.

Tillsätt allt inkl mjölk till äggblandningen och vispa runt lite snabbt.

Häll detta i en smord liten form. Min är ca 20 x 8 cm.

Grädda på nedersta falsen i 175 grader ca 15-20 min.

Glasyren/Toppingen tillreds genom att grädden kokas upp i en liten kastrull och sen tillsätts likör, choklad och smör. När choklad och smör har smält är det klart.

Häll detta på den urtagna upp och ned vända kakan och låt det gottas in.

DSC_3104.jpg

Admin - 19:31:11 @ Recept | Lägg till kommentar

2017-09-25

Tonfiskröra på mackan i svampskogen, kanske?

DSC_3081.jpg

Tonfiskröra till smörgåspålägg.

1 liten burk tonfisk (3-pack)
1/4 lök
1/4 äpple
ca 2 msk majonnäs lätt kavli
ca 1-2 msk fil eller fraiche
citronpeppar
salt

Här använder jag min mixer igen med tillhörande skål med knivarna i. Äpple och lök mixas lite snabbt, inte till för små bitar och inte länge för då blir löken besk.

Lägg i tonfisk och dra runt knivarna bara ngt varv för att blanda. 

Tillsätt sen kryddor, majonnäs och fraiche eller fil och ni kan självklart ta mer fil och mindre majonnäs om ni vill, men då kanske man kan ta i en gnutta senap för att smaksätta lite extra.

Blanda ytterligare ngt snabbt varv med mixern och lyft sen ut knivarna och rör med gaffel och smaksätt till önskad smak och konsistens. Klart.

Till smörgås och smörgåstårtefyllning blir det supergott om det får dra ett tag i kylskåp.

Men själv äter jag detta ofta som pålägg till mina smörgåsar för då tar jag bort smöret på mackan, vilket jag annars aldrig gör. :-)

Admin - 11:16:14 @ Recept | Lägg till kommentar