Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Senaste 5 uppgifter

  • Bogbladsstek i ugn. ca 1,6 kg
  • Laxlåda 2-3 port
  • Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader
  • Gratinerad Tonfisklåda 3-4 port
  • Soppa fylld med mycket eller lite smak av chili. 2-3 port

2017-11-25

Laxlåda 2-3 port

Skulle kopiera in från min andra blogg ett recept som liknar Tonfisklådan/gratängen men med lite andra ingredienser, men det gick inte så bra. Ska försöka länka istället: Laxlåda/gratäng av KulinariskaPersson

Admin - 14:06:34 @ Recept | Lägg till kommentar

2017-11-20

Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader

DSC_4031.jpgDSC_3982.jpg
DSC_3998.jpg
Jäst 25 g knappt 1 msk torrjäst 
Margarin 40 g
Lättmjölk 2,8 dl
Sötningsmedel 0,5 dl
Saffran 1 pkt
Xante päronkonjak 1 tsk
1 tsk strösocker
DSC_3986.jpgÄgg litet söndervispat
Youghurtkvarg päron/vanilj
Mjöl ca 7 dl
DSC_4001.jpg
Fyllning

Margarin, strösocker, vaniljsocker & Riven mandelmassa ca 150 g

Smält margarinet i en kastrull. (Lägg DSC_3989.jpgsaffran, en nypa socker & ev lite cognac i en mortel och mortla sönder saffranen) alternativt lägg saffranen i matfettet och låt detta fräsa med nga sekunder och tillsätt sen mjölken.

Morteln, om den används, “sköljs” ur med mjölken så kommer all saffran med.
DSC_4005.jpg

Mät upp mjölet i ett mått, men spar lite till utbakningen, och tillsätt torrjästen direkt i mjölet. Om färsk jäst används läggs detta i bunken som ska användas.

Lägg sötningsmedel i bunken och youghurtkvarg tillsätt sen mjölkblandningen. Vispa upp ägget och lägg i även detta och rör om.

Arbeta in mjölet till en smidig och blank deg. Kan vara lite åt det lösare hållet. Låt jäsa i 30 min.

Ta upp degen på bakbordet och knåda till den lite och kavla sen ut en rektangulär platta ca 0,7 mm tjock och bred på margarin, strösocker och lite vaniljsocker efter tycke och smak. Riv mandelmassa direkt på med hjälp av ett rivjärn på grova sidan. Det är mycket gott!
DSC_4023.jpg
Rulla sen ihop den från långsidan till en lång rulle alt till två kortare. Klipp flikar som läggs omväxlande till höger och vänster. Lägg den/dem på pappersklädd bakplåt. Låt jäsa i 30 min under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda ca 20 min ca. Låt sen svalna på galler under duk.

                ________________________________________________________________________

Admin - 12:03:38 @ Recept | Lägg till kommentar

Gratinerad Tonfisklåda 3-4 port

DSC_4027.jpgDSC_4011.jpg
Tonfisk 1 brk
Ägg 3 st hårdkokta
Potatis kokt 3 st
Grädde 2 dl
Potatismjöl 2 tsk
Dill fryst 1-1,5 dl
Ost riven cheddar/mozarella

Sätt ugnen på 250 grader.

Låt tonfisken rinna av. Skala potatisen och Äggen och skär dessa i skivor.DSC_4017.jpg

Vispa grädden. Tillsätt potatismjöl och dill. Snåla inte på dillen.

Lägg potatisen i en smord låg form. Lägg tonfisken ovanpå potatisen och äggen över detta.

Häll gräddblandningen över allt och sist riven ost.

Gratinera rätten i ca 10 min.
DSC_4018.jpg
DSC_4021.jpg                ___________________________________________________________________________

Admin - 11:48:43 @ Recept | Lägg till kommentar

2017-11-16

Soppa fylld med mycket eller lite smak av chili. 2-3 port

DSC_3950.jpg
DSC_3952.jpg
Morot 2,5 st
Potatis 1 st
Palsternacka 1 st liten
Röd Lök halv
Paprika röd 1/4 del
Vitlök 1 klyfta
Vitt matlagningsvin ca 1 dl
Grön Chili 1 msk ca
Röd Chili 1 msk ca
Persilja 1-2 tsk
Ingefära 1 mskDSC_3954.jpg
Basilika 1-2 tsk
Grädde ca 1-1,5 dl
Creme fraiche 1- 1,5 dl
Hönsbuljong 1 tärning
Grönsaksbuljong 1-2 tsk pulver
Hummerfond ca 1 msk
Vatten 2 - 3 dl

Hacka alla grönsaker och rotfrukter i mindre bitar och tillsätt sen alla ingredienser utom grädde och creme fraiche, i en kastrull och koka under lock tills rotfrukterna är mjuka. Mixa med mixerstav och smaksätt ev lite extra med buljong/fond. Tillsätt grädde och creme fraiche till önskad konsistens och smak.
Servera med en rostad brödskiva med smör och vitlök. Ev lite hårdstekta baconbitar.

DSC_3961.jpg
           ____________________________________________________________________________

Admin - 20:11:41 @ Recept | Lägg till kommentar

2017-11-13

Fars Dag

Igår var det Fars Dag och vi firade min Sambos far med Tidös Slotts Stek (receptet ej noterat tyvärr..) och Tårta.

Tårtan gjorde jag i min nyköpta form på 18 cm. Tårtbotten gjorde jag på samma sätt som jag gör mina sockerkakor. Oftast när jag gör tårtbotten brukar jag ta bort lite av mjölet och ta potatismjöl i stället, men inte denna gång.

Botten

3 dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
3/4 dl vatten
Lite flytande margarin
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
några droppar med Apelsin arom

Första lagret valde jag att ha på min egengjorda Vindruvssylt. Till det översta lagret gjorde jag en äggkräm som jag googlade fram och det blev bra. Sen vispade jag grädde och smaksatte denna med vaniljsocker och skrev med lös vindruvsmarmelad.

Hela anrättningen med mat och tårta blev mycket lyckat och jag hade god hjälp av min sambo som gjorde steken och dess sky som blev en gudomligt god sås. Han smålog lite och sa att det var hemliga ingredienser, den busen. :-)

DSC_3890.jpg

                    ______________________________________________________________________

Admin - 11:01:51 @ Recept | Lägg till kommentar