Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !


Dessert/Efterrätt

 

 Rabarberpaj 2-4 port Eller Äppelpaj                          Ugn: 200 grader

3 stjälkar rabarber späda eller ca 3 äpplen
Lite lime juice
1 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1,5 dl socker ca beroende på hur rabarbern och ev äpplen är i surhetsgrad
1 tsk bakpulver
(0,5 tsk kanel)
0,25 tsk salt
1 ägg
ca 70 g smält smör

Skiva rabarberstjälkarna och om det är äldre stora stjälkar så dra bort lite skal. (om äpplen används så skala, kärna ur och skiva dessa). Lägg dessa i en smord eldfast form strö lite socker på (om man vill) och skvätt lite lime juice över. Går bra med citron också. Smält smöret. Blanda alla ingredienser utom smör och fördela röran över rabarberna eller äpplena eller vad som används. Häll sen det smälta smöret över alltsammans och grädda i 200 grader nästan längst ner i ugnen, i alla fall mer neråt än i mitten, i ca 30-40 min. Servera med egengjord vaniljsås. Se recept under såser. 


 

Stekta bananer och Glass 2 port

Banan 1 st
Lättglass vanilj GB två skivor á 1 cm tjocka ca.
Farinsocker ca 0,5 - 1 msk
Sirap ljus efter tycke och smak ringlas över
Olja (raps- eller majsolja), eller smör eller margarin till stekningen (ganska generöst)

Dela bananen i 4 bitar enligt bilden. Strö över farinsocker till önskad mängd.
Hetta upp olja, smör eller margarin i en stekpanna. Ganska generöst och stek bananskivorna med sockerytan nedåt först. Sen kan man ösa lite fett över de när de steks och strö över lite farinsocker på den sidan också innan de sen vänds. Det ska inte bli bränt, men en ganska hög värme behövs. Tar bara ngn/nga minuter.

Öppna glasspaketet med hela locket och skär av 1 cm till varje person och i detta fall två skivor. Dessa kan delas ytterligare en gång sen på mitten för att få en bättre spridning på assietten. 
Lägg bananerna på assietten och glassen över och ringla ljus sirap över efter tycke och smak och strö ev lite farinsocker över också. Servera och njut.

Ananaspaj ca 4-6 port     Ugn: 175 gr

Pajdeg

Smör/margarin ca 75 g
Socker 0,5 dl
Vetemjöl 1,5 dl
Bakpulver 0,5 tsk

Fyllning

Ägg litet 1 st
Fraiche 8 % 1 dl
Socker 0,5 dl
Vaniljsocker 0,5 tsk
Ananas krossad 1 liten burk ca 200 g

Häll ananasen i en sil och låt rinna av ordentligt. Blanda samman ingredienserna till pajskalet och tryck ut degen i en pajform. ca 15-20 cm i diameter.

Rör ihop ägg, fraiche, socker, vaniljsocker & blanda i den avrunna ananasen.

Häll fyllningen i pajformen och grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 40 min.

Servera ngt avsvalnad med glass eller grädde.

Fattiga riddare med hallonsylt & grädde 2-4 port

2 cm tjocka skivor “Bullar i brödform” eller annat vetebröd
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
lite salt
lite socker
ev vaniljsocker

Margarin till stekning

Kanel
Strösocker

Hallonsylt
Vispad grädde
Socker
Vaniljsocker

Vispa ihop ägg, vetemjöl, mjölk, salt & lite socker. Låt stå i ca 10 min.

Skär 2 cm tjocka skivor av brödet och låt dessa sen dra lite i äggsmeten ca 2 min.

Hetta upp en rejäl klick med smör/margarin och stek veteskivorna. Strö över lite kanel och strösocker alternativt vänd skivorna i detta.

Servera med lite sylt och grädde eller annat gott.

Mjuk kaka med äppel- & kanelröra  Ugn: 175 grader

Äppelbitar 2 - 3 dl
Kanel 1 - 2 tsk
Rapsolja 1 msk
Sirap vit 1 msk (går att byta mot honung)

Ägg 2 st
Strösocker 1 dl
Rapsolja 1/2 dl
Vetemjöl 1 dl
Bakpulver 1/2 tsk
Vaniljsocker 1/2 tsk

Fräs äppelbitarna i olja. Rör ner sirap och kanel lite efter smak och tycke och mängd äppelbitar. Låt fräsa ihop lite.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda bakpulver och vaniljsocker med mjölet. Häll detta i äggsmeten och även oljan och rör om. 

Häll smeten i en smörad och bröad form. Fördela äppelröran över smeten och grädda i ugn på 175 grader ca 30 min. 

Servera med vaniljsås  Såser , något annat gott eller avnjut bara som den är till kaffet.




 

Äppelpaj med kokostäcke                    Ugn: 200 grader

100 g smör eller margarin
1,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl kokos
0,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

2-3 äpplen i normalstorlek
ca 0,5 dl strösocker beroende på äppelsort, tycke och smak

Smält matfettet i en kastrull.

Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

Skala och skiva äpplena i tärningar. Lägg i smörad form och strö lite socker över.

Tillsätt matfettet i skålen eller allt det andra i kastrullen och rör om. 

Fördela smuldegen över.

Grädda mitt i ugnen ca 20-30 min.

Egen vaniljsås hittar Ni på sidan:  Såser

Snabb Äppelpaj med Mixern

Lägg 50 g margarin, 1,5 dl mjöl, straxt under 0,5 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker och en liten nypa salt i skålen till mixerstaven med knivarna i. Sätt på locket.

Därefter skalar jag ett äpple och skär detta i bitar.

Tar fram en liten gratängform för två och smörar den med flytande margarin som jag smetar ut med pensel eller papper.

Lägger i äppelbitarna och sockrar lite för jag är mesig vad gäller syrliga saker. :-) Men nu tog jag faktiskt lite kanel på också trots att vi har så goda äpplen just nu.

Körde igång mixern med smulpajsingredienserna i och körde manuellt så det stannade lite då och då, för att jag upplever att det blir bättre när ingredienserna ramlar ner lite då och då i skålen, och inte hela tiden hålls igång uppe, om Ni förstår vad jag menar?

Detta går ju på nga sekunder bara och sen lägger jag smulröran över äpplena och ställer in i ugnen på 175-200 grader i ca 20-30 min.

Recept på egen snabb & lätt vaniljsås som också går att göra på Lättmjölk hittar Ni på sidan:  Såser