Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Kött





Gryta med fläskfilé  3 port

Fläskfilé i bitar ca 10-12 cm
Purjolök 12 cm hackad
Palsternacka en mellanstor i bitar
Vitlök
Morot 1 st i bitar
Köttbuljong pulver 1-2 tsk
Grönsaksbuljong 1-2 tsk
Vin rött matlagningsvin 1-2 dl
Konjak 1-2 tsk
Grädde ca 2 dl (eller valfri mjölkprodukt)
Kryddor till köttet
Senap vanlig 1-2 tsk
Soya Collorit

Hacka och skär alla ingredienser i önskad storlek och bryn sen köttet först och krydda med salt & peppar. Tillsätt alla grönsaker och vitlök & fräs ett tag.

Späd med rött vin och lite konjak om man vill. Låt bräsera ett tag och tillsätt sen grädde, buljong, senap. Låt koka ihop tills rotfrukterna är klara och tillsätt Collorit Soya för färgens skull.


Här serveras det med potatis, trattkantareller, vindruvsgelé och riven morot.

 

Fläskfilé Nugget 8 st

Fläskfilé skiva 8 st, 1 cm
Mjöl 0,5 dl
Ströbröd 1,5-2 dl
Ägg 1 st lätt uppvispat 
Kryddor
Margarin till stekning

Förbered 3 skålar, med mjöl, uppvispat ägg, ströbröd med kryddor. Krydda ganska rejält.

Skiva fläskfilé i max 1 cm tjocklek & platta ut dessa till ca 3-5 mm tjocklek. Doppa båda sidor först i mjöl, sen i ägg & sist i ströbröd.

Stek i rikligt med smör/margarin på mellantemperatur. ca 3 min/sida.

 

Här serveras Nuggets med potatismos och grönsakssås.

Pulled Pork gryta

Pulled Pork rester
Morot 1 liten orange & en liten gul, tunt skivad
Tomat 1/2  hackad
Lök 1/2 fint hackad
Vitlök pressad
Buljong 1/2 grönsakstärning och 1 hönstärning
Lite konjak ca 1 tsk
Gräddmjölk, och en klick creme fraiche.
Redning (1,5 msk ca mjöl &  0,5 dl vatten som skakas ihop)
Senap pyttelite max 1 tsk
Valfri krydda (kycklingkrydda)
Collorit soya för färgens skull

 

 

Smält smör i en kastrull & lägg i lök & vitlök. När det fräst lite, lägg i morotslantarna & tomathacket.

Fräs runt en snabbis & tillsätt sen vatten & buljongtärningarna & senap. 

Låt koka ihop en stund & smaksätt med konjak & kycklingkrydda. Detta är valfritt. 

Tillsätt köttet.

Därefter tillsätts creme fraiche & gräddmjölk & collorit för att göra såsen mörk. Låt koka ihop.

Red av &  låt koka lite till. (5 min om vetemjöl används i redningen)