Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Kött

Bogbladsstek ca 1,6 kg

Hade en bogbladsstek som skulle in i ugnen för att gotta sig där i några timmar ca 2,5-3 timmar blev det faktiskt. Var lite osäker på om jag skulle ha den i gryta, på galler i ugn eller stekpåse.. men valde att lägga den på en stor bit folie direkt på en ugnsplåt. Det var en stor rackare så den rymdes inte i min stekgryta. När jag lagt den på folie började det kladdiga. Att smeta in massa kryddor och smakämnen.

Man kan först röra ihop en smet/röra i en kopp eller dyl och pensla på detta om man inte vill bli kladdig, men det är en skön känsla också att få jobba lite med händerna så jag valde att hälla på olja över steken och sen (stackars burkar) öppnade jag den ena efter den andra med oljiga händer och smetade in detta runt om. Det var både starka kryddor och milda kryddor i en salig blandning, men jag avslutade med timjan som jag tyckte borde höra till.

Därefter hackade jag morot, krossade en stor vitlök och skivade ett äpple grovt som jag placerade fint runt steken. Här kan man ta vad man har hemma egentligen. Jag har också provat med palsternacka, äpple, vitlök, lök, selleri, paprika runt om som också gav god sky. Vek upp kanterna lite på foliet och blandade ihop en vätska på lite vatten, buljong, Coca cola, cognac, vitt vin och hällde detta runt steken. Efter detta var det dags att vika upp foliet så det blev nästan stängt så när som på en liten lucka upptill. In i ugnen på 175 gr och där planerade jag att den skulle stå tills jag fått lite annat gjort.

 

Sen var det dags att sätta in en plåt med rotsaker för ugnsbakning. Då var dessutom steken nästan klar och fick ligga inlindad i foliet ett tag. Jag hade varit där och spätt med lite extra vätska då och då så det inte skulle bli torrt. Ställde mig och skalade och skivade lite olika saker som kålrot, morot, selleri, palsternacka, lök, spetspaprika och potatis. Kryddade med knorrs aromatkrydda, lite grillkrydda och timjan. Blandade runt med lite olja igen och in i ugnen med detta.

Skyn låg kvar i foliet så jag lyfte ur steken och silade skyn ner i en kastrull och smakade på den och oj vad god den var! Tillsatte lite matlagningsgrädde och colloritsoya för färgens skull, redning och lite lite salt. Klart!

Detta serverades med äppelmos och gurka och ugnsbakade rotsaker förstås!
Köttet lossnade fint från benen och smakade gudomligt!





Gryta med fläskfilé  3 port

Fläskfilé i bitar ca 10-12 cm
Purjolök 12 cm hackad
Palsternacka en mellanstor i bitar
Vitlök
Morot 1 st i bitar
Köttbuljong pulver 1-2 tsk
Grönsaksbuljong 1-2 tsk
Vin rött matlagningsvin 1-2 dl
Konjak 1-2 tsk
Grädde ca 2 dl (eller valfri mjölkprodukt)
Kryddor till köttet
Senap vanlig 1-2 tsk
Soya Collorit

Hacka och skär alla ingredienser i önskad storlek och bryn sen köttet först och krydda med salt & peppar. Tillsätt alla grönsaker och vitlök & fräs ett tag.

Späd med rött vin och lite konjak om man vill. Låt bräsera ett tag och tillsätt sen grädde, buljong, senap. Låt koka ihop tills rotfrukterna är klara och tillsätt Collorit Soya för färgens skull.


Här serveras det med potatis, trattkantareller, vindruvsgelé och riven morot.

 

Fläskfilé Nugget 8 st

Fläskfilé skiva 8 st, 1 cm
Mjöl 0,5 dl
Ströbröd 1,5-2 dl
Ägg 1 st lätt uppvispat 
Kryddor
Margarin till stekning

Förbered 3 skålar, med mjöl, uppvispat ägg, ströbröd med kryddor. Krydda ganska rejält.

Skiva fläskfilé i max 1 cm tjocklek & platta ut dessa till ca 3-5 mm tjocklek. Doppa båda sidor först i mjöl, sen i ägg & sist i ströbröd.

Stek i rikligt med smör/margarin på mellantemperatur. ca 3 min/sida.

 

Här serveras Nuggets med potatismos och grönsakssås.

Pulled Pork gryta

Pulled Pork rester
Morot 1 liten orange & en liten gul, tunt skivad
Tomat 1/2  hackad
Lök 1/2 fint hackad
Vitlök pressad
Buljong 1/2 grönsakstärning och 1 hönstärning
Lite konjak ca 1 tsk
Gräddmjölk, och en klick creme fraiche.
Redning (1,5 msk ca mjöl &  0,5 dl vatten som skakas ihop)
Senap pyttelite max 1 tsk
Valfri krydda (kycklingkrydda)
Collorit soya för färgens skull

 

 

Smält smör i en kastrull & lägg i lök & vitlök. När det fräst lite, lägg i morotslantarna & tomathacket.

Fräs runt en snabbis & tillsätt sen vatten & buljongtärningarna & senap. 

Låt koka ihop en stund & smaksätt med konjak & kycklingkrydda. Detta är valfritt. 

Tillsätt köttet.

Därefter tillsätts creme fraiche & gräddmjölk & collorit för att göra såsen mörk. Låt koka ihop.

Red av &  låt koka lite till. (5 min om vetemjöl används i redningen)