Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !


 

 


 

 Soppor

 

Kyckling- & Nudelsoppa 2 port

Kyckling stekt rester ca 1 - 1,5 dl tärnat i mindre bitar
Purjolök ca 5 cm strimlad
Paprika 3 ringar á ca 0,5 cm
Ingefära fryst hackad ca 1-2 tsk
Chili röd fryst hackad ca 1-2 tsk
Vitlök en liten klyfta hackad
Koriander fryst hackad ca 0,5 tsk
Vitt matlagningsvin 0,75 msk - 1 msk
Cognac Grönstedts 0,5 msk (ej med i bild)
Mörk soya 0,5 msk
Ljus söt soya 0,5 msk
Hönsbuljong 1 tärning
Vatten 5 dl
Fish Sauce 1 msk
Nudlar 1 paket/knyte, Santa Maria äggnudlar t ex. (halveras innan det läggs i)
Garnering: t ex strimlad röd paprika eller strimlad morot eller lite koriander färsk

Börja med att ta fram allt som ska vara i soppan. Om det är första gången denna ska lagas så börja med de mindre måtten av just chili och ingefära som kan vara lite starkt. Strimla och hacka grönsakerna som inte redan är det. Även kycklingen och nudlarna delas en gång. Nudlarna skvätter långt eftersom de är hårda så håll handen för lite vid delandet.

 
Fräs purjo, paprika, chili, ingefära, koriander och vitlök i lite olja (raps-  eller majsolja) i en kastrull.

Tillsätt sen alla flytande ingredienser som vatten + buljongtärningen, soya 2 olika sorter, vitt vin, cognac & fish sauce. Låt detta få ett uppkok och koka till buljongen smält. 

Lägg därefter i nudlar och kycklingbitar och låt detta koka enligt vad som står på nudelförpackningen, ca 4-5 min eller ngt mer..

Smaka av med ev mer av ngn ingrediens efter tycke och smak. Smakerna sätter sig efter nga minuters kokning så var inte för snabb med avsmakningen. 

Servera i små portionsskålar och garnera med önskad grönsak eller ört. 



Hummersoppa utan hummer ca 3 port

1 liten morot
0,5 orange paprika
1  persiljerot
1 liten vitlöksklyfta
1 charlottenlök
1 msk grön fryst chili
1-2 msk chilisås 
1 grönaksbuljong tärning
2,5 msk Hummer fond
1 dl vitt matvin
1 dl vatten
1,5 dl grädde
Ev såsredning

Riv morot och persiljerot på rivjärn grovt. Hacka paprika, vitlök och charlottenlök. Fräs alla grönsaker och grön fryst chili i lite olja. 

Tillsätt vitt matlagningsvin, chilisås, hummerfond, grönsaksbuljong tärning, vatten och grädde.

Låt koka ihop.

Tillsätt såsredning om tjockare konsistens önskas.

Bild kommer senare.

Soppa fylld med mycket eller lite smak av chili 2-3 port

Morot 2,5 st
Potatis 1 st
Palsternacka 1 st liten
Röd Lök halv
Paprika röd 1/4 del
Vitlök 1 klyfta
Vitt matlagningsvin ca 1 dl
Grön Chili 1 msk ca Fryst
Röd Chili 1 msk ca Fryst
Persilja 1-2 tsk Fryst
Ingefära 1 msk Fryst
Basilika 1-2 tsk Fryst
Grädde ca 1-1,5 dl
Creme fraiche 1- 1,5 dl
Hönsbuljong 1 tärning
Grönsaksbuljong 1-2 tsk pulver
Hummerfond ca 1 msk
Vatten 2 - 3 dl

Hacka alla grönsaker och rotfrukter i mindre bitar och tillsätt sen alla ingredienser utom grädde och creme fraiche, i en kastrull och koka under lock tills rotfrukterna är mjuka. Mixa med mixerstav och smaksätt ev lite extra med buljong/fond. Tillsätt grädde och creme fraiche till önskad konsistens och smak.
Servera med en rostad brödskiva med smör och vitlök. Ev lite hårdstekta baconbitar.


 

Soppa ta-det-som-finns

Potatis 1 st
Purjolök 7 cm
Palsternacka 5 cm
Selleri 1 tunn skiva 
Broccoli 1,5 dl 
Lök halv
Vitlök halv klyfta
Vatten ca 3 dl
Vitt matlagningsvin 1 dl       
Buljong 1 tärning grönsak           
Tomatpuré ca 1 msk
Grädde 1,5 dl
Creme fraiche 1 dl
Grön Chili fryst 1 msk
Salt ev
Persilja
Bacon halvt pkt hårdstekt i små bitar

Skala & hacka alla grönsaker. Fräs i lite olja med chili & vitlök. Tillsätt vatten så det knappt täcker. Häll i vin, kryddor & buljong. Låt koka tills potatisen är ordentligt klar. Mixa allt med mixerstav & tillsätt grädde, creme fraiche & krydda till önskad smak.
Medan soppan kokar hårdsteker du ett halv paket med bacon skuret i små bitar.
Servera soppan med baconbitar & hackad persilja. Ev en klick creme fraiche.