Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

 

Senaste 5 uppgifter

  • Pepparkakssockerkaka
  • Saffransbullar med katrinplommon
  • Bogbladsstek i ugn. ca 1,6 kg
  • Laxlåda 2-3 port
  • Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader

2017-09-29

Såsen blev så god att det kanske kan bli en soppa..

I går gjorde jag en rätt på kyckling, Bäbisbitar av kyckling med grönpepparsås & ris , där såsen blev så god att jag tror den är ämnad för en soppa också. Nu har jag i och med detta 2 soppor att göra, men bara ytterst lite tid.

Dessutom ska jag hämta mitt paket som jag fått från Matsmart , https://track.adtraction.com/t/t?a=1136290811&as=1199036362&t=2&tk=1 , med flera matvaror som jag kan hitta på nya recept av förhoppningsvis.

Det är verkligen billigt hos Matsmart och bra mat. Det går att hitta billigt även med ett sista förbrukningsdatum långt fram. Ibland är det ju bara förpackningen som ändrats, men innehållet är i tipp topp! Sen vet väl nästan alla idag att bäst före datum är lagda med en god marginal för att slippa riskera massa extra arbete med allt vad det innebär.

Så var inte rädda att prova. Väljer man att få hem det till dörren kostar det bara drygt 50 kr mer än att ta det till ett utlämningsställe och få riskera att bära hem allt själv..

Så 50 kr extra för att få det till mig blir billigare och bättre på alla sätt då jag bor utanför stan.

                 _________________________________________________________________________

Admin - 08:20:04 @ Recept, Tips, Matprat | Lägg till kommentar

2017-09-19

Matsvinn kanske man kan göra ngt åt?

Matsvinn har blivit ett stort samtalsämne och många kämpar för att hjälpa till på sitt sätt. Själv har jag mina dagar när jag är duktig och tar vara på det som köpts hem och inte kastar så mycket mat.

Är inte så förtjust i dekoration på tallriken heller som oftast bara kastas. Visst ser det fint ut, men som sagt, ska det bara kastas är det ingen mening, och jag skulle inte klaga om det inte fanns där.

För att dra mitt strå till stacken och göra vad jag kan, valde jag att kika in på Matsmart. Se annons här ovanför. När jag väl var på deras sida kunde jag ju inte låta bli att handla! Det var verkligen billigare! 

När jag fick hem mina produkter igår blev jag som ett barn. :-) Inte bara för att det var mycket godis där, utan också för att jag fick det hem till dörren. Skönt att spara tid och slippa gå i affären.

Tyvärr finns inte allt där än, men om fler upptäcker fördelen med att handla lite matsmart så kanske utbuden ökar.

Jag räknade ut att med hemkörningskostnaden hamnade mina produkter på ett snitt av 5 kr / produkt !
https://track.adtraction.com/t/t?a=1136290811&as=1199036362&t=2&tk=1

Då hade jag drickor, kaffe, dressing, inlagd gurka, tandkräm, tandborste, fikabröd, chips, bakchoklad, tonfisk, barnolja, hälsokost, olivolja mm. Helt galet och ändå är vissa datum till långt in på nästa år på vissa produkter.

DSC_2955.jpg

Detta var matsmart.

Sen har vi Linas Matkasse,  ( annons här bredvid)  som också levererar till dörren. Det är ju också ett sätt att vara miljömedveten och spara på matsvinnet. Dessutom har dem ju ett enormt bra erbjudande nu där man spar 200 kr !!  https://track.adtraction.com/t/t?a=213285747&as=1199036362&t=2&tk=1

Det är nu man ska prova sig fram. Det går ju att boka av nästa kasse om man inte vill ha det vidare. Men man kommer nog upptäcka många fördelar.

Ta bara det här med planering av måltider. Det har ju någon annan redan gjort. Man slipper släpa på tunga kassar hit och dit. Dessutom kommer man säkerligen upptäcka nya receptfavoriter som man har kvar och kan laga när man vill ju. En gratis kokbok kan man ju säga!

Önskar att jag hade kommit på den här idéen före Lina. :-)

Admin - 12:01:45 @ Tips, Matprat | Lägg till kommentar

2 flugor i en smäll.

När jag lagade chili con carne i går kväll passade jag på att göra en liten äppelpaj och vaniljsås till oss två. Många tycker att det låter mycket och besvärligt, men jag tycker att det går ganska fort och lätt med rätt hjälpmedel. Som mixerstaven och dess mixerskål. 

DSC_2964.jpg

Medan chilin kokar börjar jag med att lägga 50 g margarin, 1,5 dl mjöl, straxt under 0,5 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker och en liten nypa salt i skålen till mixerstaven med knivarna i. Sätter på locket.

DSC_2966.jpg

Därefter skalar jag ett äpple och skär detta i bitar. Tar fram en liten gratängform för två och smörar den med flytande margarin som jag smetar ut med pensel eller papper. Lägger i äppelbitarna och sockrar lite för jag är mesig vad gäller syrliga saker. :-) Men igår tog jag faktiskt lite kanel på också trots att vi har så goda äpplen just
nu. 

DSC_2967.jpg

Körde igång mixern med smulpajsingredienserna i och körde manuellt så det stannade lite då och då, för att jag upplever att det blir bättre när ingredienserna ramlar ner lite då och då i skålen, och inte hela tiden hålls igång uppe, om Ni förstår vad jag menar?

Detta går ju på nga sekunder bara och sen lägger jag smulröran över äpplena och ställer in i ugnen på 175-200 grader i ca 20-30 min.

DSC_2977.jpg

Såsen är lika lätt.

DSC_2346.jpg

Ta fram en pytteliten kastrull och knäck ett ägg i denna. Tillsätt 1 msk potatismjöl, 1 msk strösocker. Därefter ska det i ca 1,5 dl mjölk, men jag tog 1 dl mjölk och 0,5 grädde.

DSC_2349.jpg

Nu är det bara att vispa och kolla värmen. Ägget kan koagulera dvs stelna till klumpar om det blir för hög temperatur.

När det börjar tjockna tar man och sänker värmen och lyfter lite på kastrullen och vispar på för att det inte ska bli för varmt, men det ska dock bli tjockt som en sås.

Blir det för tjockt spär man med mjölk och den har jag alltid till hands om värmen skenar iväg. Då är det snabbt gjort att få ner den om man tillsätter lite kall mjölk.

När man fått den konsistens man önskar ställer man den antingen i ett kallt vattenbad och vispar under tiden eller bara bredvid spisen och vispar då och då för att få ner temperaturen lite.

DSC_2351.jpg

Tillsätt vanillinsocker (kräver att såsen är nere i temp för att smaka bäst) , vaniljsocker eller vaniljarom beroende på vad Ni har hemma.

Klart på mindre än en kvart. 

När maten är uppäten och det är dags för desserten önskar man ganska snart att man gjort större sats, men ibland kan det vara bra att begränsa sig. :-)

Admin - 11:18:40 @ Recept, Tips, Matprat | Lägg till kommentar

2017-09-15

Tips på Ingredienser och verktyg som är bra att ha hemma.

Ska man komma billigt undan i köket kan man få försaka vissa saker och satsa på andra istället.

Som när det gäller färska kryddor t ex. Dessa är ganska kostsamma och det går åt mycket när man ska laga mat. Tyvärr är de väldigt bra vid dekorering för att få bilder att se bra ut, men om man inte måste göra bilder av sin mat så satsa istället på frysta örter & kryddor.

Det finns idag väldigt många olika att välja bland och det finns små förpackningar som inte kostar så mycket varje gång. I små hushåll går det inte åt så fort och att köpa mycket som typ 3 och betala för 2 är inget man ska gå på som små hushåll tycker jag. Kanske ngn gång, men man bör tänka efter innan.

Hur som helst, så är jag väldigt förtjust i dessa frysta kryddor. Lätt att ta ut och bara strö direkt i pannan, kastrullen eller skålen utan att behöva hacka, skära & tvätta händerna. Bara en sån sak. :-)

Att hantera chili är lite vanskligt om man har barn och husdjur och missar att skrubba under naglarna.. hua.

DSC_2639.jpg

Admin - 10:26:25 @ Tips | Lägg till kommentar