Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

 

Senaste 5 uppgifter

  • Pepparkakssockerkaka
  • Saffransbullar med katrinplommon
  • Bogbladsstek i ugn. ca 1,6 kg
  • Laxlåda 2-3 port
  • Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader

2017-10-06

Nackdel att inte skriva upp vad man har i maten..

Eftersom jag lägger ut vad jag lagar varje dag, nåja, nästan varje dag är det viktigt att skriva upp vad jag har i maten och hur mycket framför allt.

Men tyvärr är jag inte så duktigt på det utan glömmer ibland att anteckna och fortsätter tillsätta än det ena och än det andra tills jag tycker maten blir bra.

Men sen ibland sviktar minnet och om jag dessutom missat att anteckna och maten visar sig bli väldigt god och bra så står jag där, och inser att jag faktiskt måste göra det en gång till, eller missa chansen att dela med mig av ngt bra.

I går var en sådan gång. Jag stekte pangasiusfiléer, kokade potatis och gjorde en dillsås till detta.

Såsen kom till på ett lite jobbigt sätt då jag hela tiden tillsatte olika smakämnen och kryddor i olika omgångar och spädde med mjölk då och då när det tjocknade, att jag helt tappade räkningen på alla mått.

Så har jag alltid lagat mat och när min sambo fick en favoriträtt och ville att jag skulle göra det igen så visste jag ju inte hur jag gjort..

Det enda jag vet om maten i går är att det blev gott och magert.

Jag valde att koka upp creme fraiche och lättmjölk och tillsätta dill, persilja, gräslök, grönsaks- & fiskbuljong och lite vin. Dill, persilja och gräslök har jag alltid i frysen. Lätt att ta ut och dutta i.

Detta fick koka lite och sen hade jag i maizena såsredning ljus och lite citronpeppar. Men den blev lite syrlig så jag tillsatte lite socker och då blev den bättre.

Tror det var endast dessa ingredienser i alla fall.. :-)

Sen rev jag en morot på fina sidan av rivjärnet och det blev saftigt och gott till.
DSC_3361.jpg
____________________________________________________________________________________________

Admin - 12:28:54 @ Recept, Matprat | Lägg till kommentar

2017-09-29

Såsen blev så god att det kanske kan bli en soppa..

I går gjorde jag en rätt på kyckling, Bäbisbitar av kyckling med grönpepparsås & ris , där såsen blev så god att jag tror den är ämnad för en soppa också. Nu har jag i och med detta 2 soppor att göra, men bara ytterst lite tid.

Dessutom ska jag hämta mitt paket som jag fått från Matsmart , https://track.adtraction.com/t/t?a=1136290811&as=1199036362&t=2&tk=1 , med flera matvaror som jag kan hitta på nya recept av förhoppningsvis.

Det är verkligen billigt hos Matsmart och bra mat. Det går att hitta billigt även med ett sista förbrukningsdatum långt fram. Ibland är det ju bara förpackningen som ändrats, men innehållet är i tipp topp! Sen vet väl nästan alla idag att bäst före datum är lagda med en god marginal för att slippa riskera massa extra arbete med allt vad det innebär.

Så var inte rädda att prova. Väljer man att få hem det till dörren kostar det bara drygt 50 kr mer än att ta det till ett utlämningsställe och få riskera att bära hem allt själv..

Så 50 kr extra för att få det till mig blir billigare och bättre på alla sätt då jag bor utanför stan.

                 _________________________________________________________________________

Admin - 08:20:04 @ Recept, Tips, Matprat | Lägg till kommentar

2017-09-27

Obs! ändring i receptet: Perssons överraskningskaka

Jag har varit in och ändrat lite i receptet perssons överraskningskaka.

Jag skrev 1 dl grädde i glasyr/topping ingredienserna, men det är nog lite mycket..en aning mindre mellan 0,5-0,75 dl räcker. Annars framträder inte konjak/likör smaken så mycket.

Förlåt för min klantighet, men ibland när jag provar mig fram i tillagningen kan jag missa att skriva upp ordentligt och då går jag på minnet som numera sviktar lite.. Hoppas inte detta ställde till det för ngn? / Marina

Admin - 10:37:19 @ Recept, Matprat | Lägg till kommentar

2017-09-25

Vad är det man odlar egentligen..?

Trädgården kan erbjuda mycket att äta till en billig peng många gånger. I år ville vi ha en gul morot av väldigt god smak och den fanns bara att köpa på internet från England och frön till denna sort, som jag i skrivande stund inte minns namnet på tyvärr, blev lite kostsammare än vanliga morötter. Men det var det värt.

Tills jag skulle dra upp den näst sista moroten.. VAD var detta och HUR har det gått till och VARFÖR blev den så här? Nog vet jag att morötter kan bli lite hur som helst om det finns ngn sten eller rot i jorden, men så här..?!

DSC_3063.jpgDSC_3066.jpgDSC_3064.jpg

Admin - 10:52:57 @ Matprat | Lägg till kommentar

2017-09-23

Lasagne blev ofrivilligt Lasagnette

Häromdagen när jag skulle skicka iväg ett par sticklingar med posten kom jag på att jag kunde använda ena kartongen till lasagneplattorna som ändå snart var slut, och jag ändå skulle göra kyckling lasagne till kvällen.

Jag lyfte då ur de plattor som var kvar och som jag skulle ha till kvällsmaten. Lade dessa försiktigt ovanpå en låda i lådan där jag förvarar torrvaror. Tog sen i ordentligt, för lådan börjar bli tung nu, och sköt in den varpå ett krasande ljud hördes och dem hela plattorna var ett minne blott. Nu var de i tusen bitar i och utanför lådan..

Men, men snål som jag är fick det bli lasagnette i stället.

DSC_2877.jpg

DSC_2880.jpg

DSC_2882.jpg

Till hela formen som räckte till 2 och kommer räcka till nästan 2 igen hade jag bara en färdigstekt kycklingfilé, grönsaker som jag hade hemma och behövdes ätas upp, och en prästost som det var lite svårt att skära på nu.

Förr slängde jag massor, men nu tar jag faktiskt tillvara på det mesta. Lite planering bara och flera vändor till kyl och frys för att hela tiden uppdatera sig om vad som finns kvar och vad man kan göra med det.

Ibland är fantasin lite si så där och då är det ok att upprepa sig tycker jag.

             _____________________________________________________________________________

Admin - 10:14:03 @ Recept, Matprat | Lägg till kommentar