2017-10-31
En rätt som jag tycker är lätt och god är denna som jag kallar Laxröra. Det är bara att bryna laxen lite på varje sida och sen ha sönder den till önskvärda bitar och tillsätta hackad lök. Jag kryddar med citronpeppar, lite grönsaksbuljong, fiskbuljong och dill. Här kommer den frysta dillen i påse eller kartong väl till pass. Blir godare än med dillkrydda. Tillsätter creme fraiche, grädde och/eller mjölk. Beror lite på vad jag har hemma och hur mycket sås jag vill ha. Sen får detta koka ihop lite tills potatisen är klar. En lax bit räcker lite längre än om man steker och serverar den som den är.
Samma variant fast utan dill är gott med torsk också. Magra mjölkprodukter fungerar utmärkt.
Admin - 14:18:27 @ Recept | Lägg till kommentar
2017-10-15
Här kommer ett recept på en Ananaspaj från Viktväktarna. Jag halverade ett recept som var för 12 port, vilket betyder att denna lilla form ska kunna delas med 6.., men jag tror att här i huset räcker den bara till 2..
_____________________________________________________________________________________
Ananas Paj ca 6 port Ugn: 175 gr
Pajdeg
Smör/margarin ca 75 g
Socker 0,5 dl
Vetemjöl 1,5 dl
Bakpulver 0,5 tsk
Fyllning
Ägg litet 1 st
Fraiche 8 % 1 dl
Socker 0,5 dl
Vaniljsocker 0,5 tsk
Ananas krossad 1 liten burk ca 200 g
Häll ananasen i en sil och låt rinna av ordentligt. Blanda samman ingredienserna till pajskalet och tryck ut degen i en pajform. ca 15-20 cm i diameter.
Rör ihop ägg, fraiche, socker, vaniljsocker & blanda i den avrunna ananasen.
Häll fyllningen i pajformen och grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 40 min.
Servera ngt avsvalnad med glass eller grädde.
Admin - 11:03:24 @ Recept | Lägg till kommentar
2017-10-14
Saffransbullar ca 25 st Ugn: 250 gr
Jäst 25 g knappt 1 msk torrjäst
Margarin 40 g
Lättmjölk 2,8 dl
Sötningsmedel 0,5 dl
Saffran 1 pkt
Ägg litet söndervispat
Kesella 1-2 msk (kan uteslutas)
Mjöl ca 7 dl
Fyllning
Margarin, strösocker & vaniljsocker eller Margarin & Riven mandelmassa.
Smält margarinet i en kastrull. (Lägg saffran, en nypa socker & ev lite cognac i en mortel och mortla sönder saffranen) alternativt lägg saffranen i matfettet och låt detta fräsa med nga sekunder och tillsätt sen mjölken. Morteln, om den används, “sköljs” ur med mjölken så kommer all saffran med.
Mät upp mjölet i ett mått, men spar lite till utbakningen, och tillsätt torrjästen direkt i mjölet. Om färsk jäst används läggs detta i bunken som ska användas.
Lägg sötningsmedel i bunken och tillsätt sen mjölkblandningen. Vispa upp ägget och lägg i även detta och rör om. Arbeta in mjölet till en smidig och blank deg. Kan vara lite åt det lösare hållet. Låt jäsa i 30 min.
Ta upp degen på bakbordet och knåda till den lite och kavla sen ut en rektangulär platta ca 0,7 mm tjock och bred på margarin, strösocker och lite vaniljsocker efter tycke och smak. Man kan också bre på margarin/smör och riva mandelmassa på. Det är mycket gott!
Vik degen sen dubbel från långsida till långsida. Platta till något. Skär sedan remsor. ca 25 st. 1,5-2 cm breda.
Tvinna varje remsa och snurra den sen runt till en liten “knut” och lägg direkt på bakplåtsklädd plåt eller i bullpapper. Låt jäsa i 30 min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda 7-10 min ca. Låt sen svalna på galler under duk.
Admin - 08:50:07 @ Recept | Lägg till kommentar
2017-10-13
Lätta smörgåsbullar. ca 8 st Ugn: 175 grader
1-2 msk sirap
0,5 tsk salt
1,25 dl kokande vatten
1,25 dl kall lättmjölk
knappt 1 msk torrjäst (andra hälften till saffransbullar t ex)
ca 7 dl vetemjöl
Sätt på vatten i en vattenkokare.
Lägg sirap och salt i en bunke/skål.
Häll upp mjöl i ett mått och tillsätt torrjästen däri.
Mät upp lättmjölk 1,25 dl och häll i skålen. Ta sen kokande vatten 1,25 dl och tillsätt i skålen.
Häll mjölet med jästen i skålen och vispa direkt tills du tycker degen känns smidig och tenderar att släppa från kanten.
Låt jäsa ca 30 min.
Ta upp degen och knåda den lite och dela i 8 bitar eller efter eget tycke. Knåda till avlånga bitar.
Lägg på plåt med lätt mjölat bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-30 min.
Grädda i 175 gr ca 10-15 min. Allt beroende på storleken.
Pensla dem med vatten och låt svalna på galler under duk.
Admin - 11:04:18 @ Recept | Lägg till kommentar
2017-10-10
Kycklingröran påbörjade jag igår när jag gjorde Sötsur Stark Kyckling Wok. Det blev lite kvar som jag tog tillvara på direkt i en kastrull. Därav alla konstiga små mått. Sen hade jag champinjonstuvning kvar som jag hade i en omelett häromdagen också. Detta gjorde det enkelt att få till röran snabbt och sen fick den vila i kylen till idag.
_________________________________________________________________________________
Kycklingröra (räcker till mer än dessa 4 piroger)
Kycklingfilé 1 st i små bitar, stekta och kryddade
Morot halv grovt riven
Lök 3/4 hackad
Vitlöksklyfta halv pressad
Buljongtärning höns 1/4
Kantarellost bredbar halv liten burk
Kantarellfond 1-2 msk
Champinjonstuvning 1-2 dl
Fräs riven morot, hackad lök, pressad vitlök och kyckling i en kastrull med olja. Tillsätt sen lite buljongtärning, kantarellfond, kantarellost och champinjonstuvningen. Smaka av och tillsätt maizena såsredning om den inte blir tillräckligt tjock.
Piroger med kycklingröra 4 st Ugn: 225 grader
Pirogdeg
2 dl vetemjöl eller 1,5 dl vetemjöl + 0,5 dl grahamsmjöl
40 g margarin
2-3 msk vatten
Äggvita 1 st till pensling
Finfördela margarin i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt gärna degen vila ca 30 min.
Dela degen i 4 lika stora delar. Kavla ut var och en till en tunn oval platta. Lägg på fyllning och vik över ena änden till ett tätt paket. Kläm till kanten ordentligt.
Lägg på lätt mjölad pappersklädd plåt. Pensla med äggvita, gärna ett par gånger, och grädda i 225 graders ugn i ca 15 min.
______________________________________________________________________________
Admin - 11:49:12 @ Recept | Lägg till kommentar
START OM MIG KATEGORIER GALLERI KONTAKTA
Inga nya kommentarer