Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

 

Senaste 5 uppgifter

  • Pepparkakssockerkaka
  • Saffransbullar med katrinplommon
  • Bogbladsstek i ugn. ca 1,6 kg
  • Laxlåda 2-3 port
  • Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader

2018-03-03

Bogbladsstek i ugn. ca 1,6 kg

DSC_4429.jpg

Hade en bogbladsstek som skulle in i ugnen för att gotta sig där i några timmar ca 2,5-3 timmar blev det faktiskt. Var lite osäker på om jag skulle ha den i gryta, på galler i ugn eller stekpåse.. men valde att lägga den på en stor bit folie direkt på en ugnsplåt. Det var en stor rackare så den rymdes inte i min stekgryta. När jag lagt den på foliet började det kladdiga. Att smeta in massa kryddor och smakämnen.

Man kan först röra ihop en smet/röra i en kopp eller dyl och pensla på detta om man inte vill bli kladdig, men det är en skön känsla också att få jobba lite med händerna så jag valde att hälla på olja över steken och sen (stackars burkar) öppnade jag den ena efter den andra med oljiga händer och smetade in detta runt om. Det var både starka kryddor och milda kryddor i en salig blandning, men jag avslutade med timjan som jag tyckte borde höra till.

DSC_4456.jpg
Därefter hackade jag morot, krossade en stor vitlök och skivade ett äpple grovt som jag placerade fint runt steken. Här kan man ta vad man har hemma egentligen. Jag har också provat med palsternacka, äpple, vitlök, lök, selleri, paprika runt om som också gav god sky. Vek upp kanterna lite på foliet och blandade ihop en vätska på lite vatten, buljong, Coca cola, cognac, vitt vin och hällde detta runt steken. Efter detta var det dags att vika upp foliet så det blev nästan stängt så när som på en liten lucka upptill. In i ugnen på 175 gr och där planerade jag att den skulle stå tills jag fått lite annat gjort. 

DSC_4453.jpg
Sen var det dags att sätta in en plåt med rotsaker för ugnsbakning. Då var dessutom steken nästan klar och fick ligga inlindad i foliet ett tag. Jag hade varit där och spätt med lite extra vätska då och då så det inte skulle bli torrt. Ställde mig och skalade och skivade lite olika saker som kålrot, morot, selleri, palsternacka, lök, spetspaprika och potatis. Kryddade med knorrs aromatkrydda, lite grillkrydda och timjan. Blandade runt med lite olja igen och in i ugnen med detta.

Skyn låg kvar i foliet så jag lyfte ur steken och silade skyn ner i en kastrull och smakade på den och oj vad god den var! Tillsatte lite matlagningsgrädde och colloritsoya för färgens skull, redning och lite lite salt. Klart!

DSC_4464.jpg

Detta serverades med äppelmos och gurka och ugnsbakade rotsaker förstås!
Köttet lossnade fint från benen och smakade gudomligt!

Admin - 10:33:10 @ Recept | Lägg till kommentar