FlatPress My FlatPress blog FlatPress Admin 2020 2020-11-29T07:36:29+00:00 Admin ~/ Pepparkakssockerkaka ~/?x=entry:entry200102-123216 2020-01-02T12:32:16+00:00 2020-01-02T12:32:16+00:00

När jag gjorde saffransbullar med marinerade katrinplommon så sparade jag vätskan (marinaden) från detta och använde i detta recept av pepparkakssockerkaka.

2 dl socker
2 ägg

2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskryddor
2 tsk vaniljsocker

25 g smält smör
1 dl filmjölk (lättfil fungerar också)
0,5 -1 dl marinad från saffransbullar med marinerade katrinplommon. Dvs 13 st smått hackade katrinplommon som legat i 0,5 - 1 dl xante, päronkonjak i ca 20 min. Vätskan som blev kvar när dessa silats användes här.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. 

Blanda alla torra ingredienser i en skål/djup tallrik och vispa runt lite med en gaffel så allt blandar sig. Tillsätt detta och alla andra ingredienser till äggsmeten och blanda samman snabbt på låg hastighet med elvispen. Häll smeten sen i en bröad form och grädda lite lägre i ugnen på ca 175 g vanlig ugn och ca 30 - 40 min. Prova med sticka redan vid 30 min då alla ugnar är olika.

Saffransbullar med katrinplommon ~/?x=entry:entry200102-121801 2020-01-02T12:18:01+00:00 2020-01-02T12:18:01+00:00

Saffransbullar brukar innehålla russin, men jag tänkte prova katrinplommon som marinerats i päronkonjak, Xante. Det var ok smak, men jag fick degen lite degig och det kanske berodde på för kort gräddningstid..? Ska prova detta igen innan jag för in receptet under fliken fikabröd. Men här kommer receptet på hur jag gjorde i alla fall.

Fördeg

0,5 paket torrjäst (ca 1 msk)
2,5 dl mjölk
1 pkt saffran
250 g mjöl

Marinad

13 st katrinplommon hackade smått
ca 0,5-1 dl xante päronkonjak

Saffransdegen

75 g smör, rumstempererad
1 dl socker, (100 g) Här kan man ta mindre ca 75 g är lagom egentligen..
1 krm salt
175 g mjöl

Pensling

1 ägg (själv missade jag att pensla med ägg före och tog vatten efter istället och det blev ok)

Började med att lägga hackade katrinplommon i marinad. 

Sen började jag med fördegen genom att mäta upp mjöl och tillsätta torrjäst i detta. Därefter började jag värma upp mjölk och saffran i en kastrull och värma till lagom temp för jästen. Häll mjölkblandningen i en större skål och tillsätt sen mjöl o jäst i detta och vispa ca 5 min. Låt jäsa under duk/plast i ca 15-20 min. 

Sila av vätskan från katrinplommonen, men spar den till andra recept som pepparkakssockerkaka t ex.

Tillsätt allt som ska vara i saffransdegen när fördegen jäst färdigt och vispa ihop allt  tills degen släpper kanterna lite. Låt sen detta jäsa ytterligare 30-40 min under duk/plast.

Knåda till degen på mjölat bakbord och forma till lussekatter. Här får det jäsa igen på plåten i ca 1 timme under duk. Innan gräddningen kan man pensla med ägg alternativt så penslar man med vatten när man tar ut detta efter ca 8 min i varmluftsugn på 200 g. (man kan med fördel sänka temperaturen och öka tiden istället).

Lite annorlunda och färgen blir också lite mörkare åt det gråare hållet, men smaken var bra!

Bogbladsstek i ugn. ca 1,6 kg ~/?x=entry:entry180303-103310 2018-03-03T10:33:10+00:00 2018-03-03T10:33:10+00:00

DSC_4429.jpg

Hade en bogbladsstek som skulle in i ugnen för att gotta sig där i några timmar ca 2,5-3 timmar blev det faktiskt. Var lite osäker på om jag skulle ha den i gryta, på galler i ugn eller stekpåse.. men valde att lägga den på en stor bit folie direkt på en ugnsplåt. Det var en stor rackare så den rymdes inte i min stekgryta. När jag lagt den på foliet började det kladdiga. Att smeta in massa kryddor och smakämnen.

Man kan först röra ihop en smet/röra i en kopp eller dyl och pensla på detta om man inte vill bli kladdig, men det är en skön känsla också att få jobba lite med händerna så jag valde att hälla på olja över steken och sen (stackars burkar) öppnade jag den ena efter den andra med oljiga händer och smetade in detta runt om. Det var både starka kryddor och milda kryddor i en salig blandning, men jag avslutade med timjan som jag tyckte borde höra till.

DSC_4456.jpg
Därefter hackade jag morot, krossade en stor vitlök och skivade ett äpple grovt som jag placerade fint runt steken. Här kan man ta vad man har hemma egentligen. Jag har också provat med palsternacka, äpple, vitlök, lök, selleri, paprika runt om som också gav god sky. Vek upp kanterna lite på foliet och blandade ihop en vätska på lite vatten, buljong, Coca cola, cognac, vitt vin och hällde detta runt steken. Efter detta var det dags att vika upp foliet så det blev nästan stängt så när som på en liten lucka upptill. In i ugnen på 175 gr och där planerade jag att den skulle stå tills jag fått lite annat gjort. 

DSC_4453.jpg
Sen var det dags att sätta in en plåt med rotsaker för ugnsbakning. Då var dessutom steken nästan klar och fick ligga inlindad i foliet ett tag. Jag hade varit där och spätt med lite extra vätska då och då så det inte skulle bli torrt. Ställde mig och skalade och skivade lite olika saker som kålrot, morot, selleri, palsternacka, lök, spetspaprika och potatis. Kryddade med knorrs aromatkrydda, lite grillkrydda och timjan. Blandade runt med lite olja igen och in i ugnen med detta.

Skyn låg kvar i foliet så jag lyfte ur steken och silade skyn ner i en kastrull och smakade på den och oj vad god den var! Tillsatte lite matlagningsgrädde och colloritsoya för färgens skull, redning och lite lite salt. Klart!

DSC_4464.jpg

Detta serverades med äppelmos och gurka och ugnsbakade rotsaker förstås!
Köttet lossnade fint från benen och smakade gudomligt!

Laxlåda 2-3 port ~/?x=entry:entry171125-140634 2017-11-25T14:06:34+00:00 2017-11-25T14:06:34+00:00

Skulle kopiera in från min andra blogg ett recept som liknar Tonfisklådan/gratängen men med lite andra ingredienser, men det gick inte så bra. Ska försöka länka istället: Laxlåda/gratäng av KulinariskaPersson

Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader ~/?x=entry:entry171120-120338 2017-11-20T12:03:38+00:00 2017-11-20T12:03:38+00:00

DSC_4031.jpgDSC_3982.jpg
DSC_3998.jpg
Jäst 25 g knappt 1 msk torrjäst 
Margarin 40 g
Lättmjölk 2,8 dl
Sötningsmedel 0,5 dl
Saffran 1 pkt
Xante päronkonjak 1 tsk
1 tsk strösocker
DSC_3986.jpgÄgg litet söndervispat
Youghurtkvarg päron/vanilj
Mjöl ca 7 dl
DSC_4001.jpg
Fyllning

Margarin, strösocker, vaniljsocker & Riven mandelmassa ca 150 g

Smält margarinet i en kastrull. (Lägg DSC_3989.jpgsaffran, en nypa socker & ev lite cognac i en mortel och mortla sönder saffranen) alternativt lägg saffranen i matfettet och låt detta fräsa med nga sekunder och tillsätt sen mjölken.

Morteln, om den används, “sköljs” ur med mjölken så kommer all saffran med.
DSC_4005.jpg

Mät upp mjölet i ett mått, men spar lite till utbakningen, och tillsätt torrjästen direkt i mjölet. Om färsk jäst används läggs detta i bunken som ska användas.

Lägg sötningsmedel i bunken och youghurtkvarg tillsätt sen mjölkblandningen. Vispa upp ägget och lägg i även detta och rör om.

Arbeta in mjölet till en smidig och blank deg. Kan vara lite åt det lösare hållet. Låt jäsa i 30 min.

Ta upp degen på bakbordet och knåda till den lite och kavla sen ut en rektangulär platta ca 0,7 mm tjock och bred på margarin, strösocker och lite vaniljsocker efter tycke och smak. Riv mandelmassa direkt på med hjälp av ett rivjärn på grova sidan. Det är mycket gott!
DSC_4023.jpg
Rulla sen ihop den från långsidan till en lång rulle alt till två kortare. Klipp flikar som läggs omväxlande till höger och vänster. Lägg den/dem på pappersklädd bakplåt. Låt jäsa i 30 min under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda ca 20 min ca. Låt sen svalna på galler under duk.

                ________________________________________________________________________