Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

Köttfärs

Falska Lövbiffar (till frysen)

Nötfärs i bra kvalitet. 250 g ger ca 5 st.
Lägg en bit nötfärs,  ca 5 cm i diameter, på plastfolie ca 40 cm.

Vik över långsidorna på foliet & platta till färsen. Man kan använda kavel. När färsen plattas ut, är det viktigt att om vartannat dra kortsidorna rakt ut åt varsitt håll för att inte plasten ska fastna i veck. Då blir det svårt att ta loss plasten när dessa tas ut ur frysen sen. Man kan också öppna paketet innan man fryser och vika ihop det igen för att få bort veck.

Platta ut till ca 3-5 mm tjocklek. Eller till önskad storlek. 

Gör flera samtidigt & lägg i frypåse.

När dem sen ska användas tar man ut det antal man önskar & lägger direkt i stekpannan, som hamburgare.  Kan också användas till kebab.


 



Chili con carne på mitt vis

Nötfärs 250 g
Ketchup 3 msk
Chilisås 3 msk
Tomatpuré 2 msk
Lök 1/2 eller charlottenlök som jag hade till hands, hackad.
Tomat 1 st hackad (med borttaget skal om man vill)
Buljongtärning 1/2 grönsaks
Buljongtärning 1/2 kött
Vatten ca 2 dl
Vitlöks klyfta liten krossad hackad
Vin rött matlagnings 0,5 dl - (1 dl)
(konjak 1-2 tsk)
Chili fryst röd + grön 1-2 msk av varje
Vita bönor 3/4 burk eller efter tycke och smak
Paprika pulver lite
Svartpeppar lite
Salt till färsen vid bryningen lite
Vitpeppar lite

Börja med att bryna färsen och krydda den lite med svartpeppar, vitpeppar, salt och paprika.

Tillsätt sen lök, vitlök, chili röd + grön och tomat. Låt fräsa med en stund.

Tillsätt sen vatten, buljong, chilisås, ketchup, tomatpuré, konjak och vin och låt detta puttra till det blir lite tjockt och överflödig vätska kokat in. 

Tillsätt vitabönor efter tycke och smak. Låt koka bara en liten stund så inte bönorna blir överkokta. Själv tycker jag hela burken blir lite mycket för 2-3 port så jag valde att ta 3/4, och sen tog sambon resten på sin tallrik uppvärmd i mikron. :-)

Till sist smakar jag av styrkan och tillsätter ev lite av Santa Marias Hot pepper sauce.

Ris eller bröd passar bra till. 

Potatis- & Beagratäng m köttfärs               Ugn: 200 g

Potatis ca 7 st
Stekt färs 250-300 g
Blå Band Torra såser Bearnaisesås (ej smör !)
(2 påsar + 3dl vatten)
1-2 dl vatten &/grädde
Salt & Pepparmix

Strimla potatisen. Stek färsen & finfördela lite. Krydda & salta.

Gör såsen efter instruktioner på kartongen för 2 påsar, uteslut smör. Tillsätt extra vätska, som vatten och/eller grädde. Såsen ska inte var så tjock. Varva i en gratängform strimlad potatis & stekt färs. Krydda potatislagret med salt. Dessa drar åt sig en del.

Häll såsen över & in i ugnen. ca 30 min. Det ska bli lite färg, men potatisen måste bli klar. Ibland förkokar jag potatisstrimlorna ca 3 min i lättsaltat vatten innan jag blandar ihop allt. Ugnstiden minskar ngt. Klyftad tomat & apelsinjuice tycker jag är gott till.